Sárga-fekete, sárga-fekete, sárga-fekete.

Őrült, rohanó stroboszkóp. Az ostorlámpák fénye az út két szélén viharzik velünk. Dühödt darázsként zümmögnek fülünkbe az elsuhanó oszlopok. Dübörög a motor, a fordulatszám az egekben. Száguldunk át az éjszakán, a leengedett ablakon bevág a huzat. Lobog a vérünk, a hátul ülőknek a hajuk is. Szánk fülig ér, ahogyan a kocsi járdától járdáig cikázik az úton, kihasználom a nemrég elállt esőtől még nedves aszfaltot, kilinccsel előre csúszik az autó. A tükörben gyönyörködöm a lányban, kinek csodás hosszú barna haja időnként eltakarja kéken ragyogó szemeit. A szemeket, amelyekkel néz rám lassan nyolc hónapja, amelyekbe beleszerettem, s amelyek most is keresik a tekintetem. Látom csókos ajkát, rikoltozásunkban nem hallom, de leolvasom róla a „szeretlek”-et.

Alkohol nélkül is elvarázsolva érzem magam, lebegve járok szeptember óta.

Utolsó évünkben csatlakozott az osztályhoz, szülei munkája miatt költöztek a városba. Szünetben lépett a terembe a karcsú, hosszú lábú szépség. Páran voltunk csak bent, a csapat egy része elrejtőzve hódolt a kamaszság kötelező lázadásának. A folyosó végi WC egyik fülkéjében kucorodtak egymásra, és a kisablak felé hajolva fújták a szülőktől elcsórt cigi füstjét. Sokszor hívtak engem is, de sosem tartottam velük. Évekig tartó kitartásomért akkor kaptam meg a jutalmam, a fiúk közül én pillanthattam meg elsőként az új lányt.

Egyedül robogunk az úton, ellenfél hiányában magunkkal és az idővel versenyzünk. Úgy kell a kereszteződéshez érni, hogy a lehető legnagyobb sebességgel tudjunk áthaladni zöld jelzésen. A két út találkozásánál százhúsz fölötti sebességnél az autó elemelkedik a földről is. Centiméterekre csak, de köröttünk a tomboló közönséget látjuk, amint egy arénában lángoló gumikkal ugratunk át az egymás mellé állított roncsautókon. Földet éréskor pilótának érzem magam, aki százötven utassal a fedélzeten szörnyű keresztszélben is halált megvető bátorsággal épségben rakta le a repülőt. Mellettem mámor ittasan gyerekkori cimborám feszít. Elől a két férfi, hátul az imádott nők.

Miénk a világ.

Hónapokon keresztül csak lopva mertem rápillantani. Előző években nem mentem ki annyit a táblához, mint akkor. Mivel mögöttem ült, csak így volt lehetőségem óra közben látni. Annak érdekében, hogy görcsölve ne égjek mindenki előtt, nem volt elég a szokásos mókázásom, bizony fel kellett készülnöm. Észrevétlenül javultak a jegyeim, a szerelem a tanulmányi eredményemnek is jót tett, bár arról, hogy szerelmes vagyok belé, ő még mit sem sejtett.

Ahogyan arról sem, hogy az autót elkötöttem anyuéktól.

Jogsi hiányában apu felügyelete mellett csak eldugott helyeken vezethettem. De többre vágytam. Így elalvásuk után kilopóztam, hogy ne ébredjenek fel, az öreg járgányt kitoltam a sarokig, és csak ott indítottam be. Sokat kockáztattam, de mit bántam én, ha egy-egy ilyen kiruccanásunk után mellkasomhoz bújva nyugtatta le dübörgő szívverését. Két éve a nagyihoz autóztunk le, és a kétszáznegyven kilométeres utat szakítottuk meg egy kis vezetési ismeretátadással. Eltekeregtünk egy elhagyatott pusztába, apám átültetett a kormány mögé, majd mosolyogva mordult egyet; – csapassunk. Nem sokat szólt, de láthatóan élvezte, hogy különösebb magyarázat nélkül is magamévá tettem a vezetés fortélyát.

Apró település az otthonunk, éjjel két óra felé kihalt itt minden, senki sem jár az utcán. Most mégis egyre több autó tűnik fel, így a külváros felé vesszük az utat. A szerpentin kevésbé megvilágított kanyarjaiban nagyobb a kihívás. A hangulat a tetőfokán, bömböl a rádió. A hangerőnk és a sebességünk sem csökken. Hol a jobb oldalra dőlünk halomba, hol a bal oldali kerekek sivítanak fel, ahogy a kanyarokban gyűrődik a gumi a ránehezedő terheléstől.

A vezetési alapok elsajátítása után már egymástól tanultuk a kunsztokat. A baráti körben szinte senkinek sem volt jogosítványa, de egymást überelve, egymást lesve fejlődtünk. Mikor valamely szülőm vezetett, mellette ülve morbid vágy fogalmazódott meg bennem; történne valami baj, amikor nekem kellene helyt állnom. Anyám pedig a maga egyszerű módján igyekezett tanácsot is adni. Ha esetleg rosszul lenne, fordítsam el, majd kapjam ki a kulcsot. Megmentő akartam lenni, a hétköznapi hős, aki egy hirtelen jött problémánál nem veszíti el a fejét. Akkor még dehogy gondoltam én végig, hogy ez a slusszkulcs-kivétel nem a legcélravezetőbb lenne, elképzeltem, ahogy a jobb oldali ülésről átnyúlok. Ott ülve gyakoroltam a mozdulatot, nem akartam úgy járni, mint féléve. Nagyi születésnapjára gyűlt össze az egész család. Kétéves unokatestvérünk a délutáni alvását töltötte a nagyszülőknél. Gyerekágy hiányában a kereveten aludt, és leesés ellen két széket tettek nénémék a heverő elé. Nagy sírásra rohantunk be mindannyian, a kis fickó lába álmában beakadt a háttámla réseibe. Kis kamaszként gondolkodás nélkül a nyers erőt láttam megoldásnak, szét akartam feszíteni a szék háttámláját. Apám a szokott nyugodtságával lépett mellém, és hatalmas kezeivel elfordította az apró lábat. Nem rombolt, egy pillanat alatt átlátta a helyzet megoldását. Ilyen akartam lenni.

Nem sikerült…

Váratlanul vércseként csap le ránk hátulról a sziréna, és egy pillanat alatt már a nyomunkban a rendőrautó. Meg sem fordul a fejemben, hogy megálljak, tövig nyomom a gázpedált. Elnémulunk, a sziréna túlüvölti a hangos zenét. Mint a tenyeremet, úgy ismerem az utat. Már kiskölyökként, bringával bejártuk a legkisebb erdei utakat is. Most nem a kanyaroktól, hanem a félelemtől süppedünk az ülésben egyre mélyebben, a lányok hátul szinte elfekve zokognak. A szívem és a dugattyúk ritmusra zakatolnak. Markolom, ujjaim fehérednek a kormányon, eggyé válok az autóval. Nem fordulok oldalra, de érzem barátom rettegését. Melyiktől tart jobban; ha megállnánk, vagy ha száguldanánk tovább? Nincs időm megkérdezni… Talán az előző gondolat vonta el a figyelmem. Kisodródunk a kanyarban, az út szélén az autó megemelkedik, de most nyoma sincs a korábbi mámornak. A lelátók üresek, magunk vagyunk a zuhanásban. Egy örökkévalóság az egész. Az aszfaltot vesztett kerekek, mint kiszabadult vadlovak, kik lerázzák a hámot. Visszaengedem a gázpedált, már hasztalan. A kormányt céltalanul mozgatom, pedig tudom, hogy felesleges. A mozdulat közben kezeim az ablaktörlőt bekapcsoló karba akadnak. Még látom a balra felcsapó gumilapátokat, hatalmas ágak szakítják át a szélvédőt, aztán csend…

Kinyitom a szemem, nem mozdulok, a sötétben bámulom a plafont. Csend van. Itt is. Szólni próbálok anyának, hogy jöjjön be a szobába. Kiszáradt torkom csak rekedt hangokat présel ki. Semmi válasz a házból. Az álom lassan engedi az ébrenlétet bekúszni. Sok éve volt a baleset, ahol legjobb barátom meghalt. Szerelmem, ki tudja, merre jár. Ő apró sérülésekkel megúszta, a kórházban egyszer még meglátogatott, aztán elköltöztek a városból. Ahogy tisztul a kép, úgy jön rám a hányinger. Ki a mosdóba. Levetem a takarót, átcsúszok a kerekesszékbe. Lassan az ajtó felé gurulok, a parkettában lévő vágás előtt megállok. Azt nézem hosszú másodpercekig. Apa fűrésze harapott bele sok éve, mikor a küszöböt vágta le, hogy könnyen tudjak közlekedni a helyiségek között. A lakás számos helye apa keze nyomát dicséri. Nem szeretett kapkodni. Kockás lapon aprólékosan megtervezte a munkát. Méregetett, számolt, összeírta a szükséges anyagokat. Dudorászva, nyugodt tempóban. Ám dudorászása hümmögéssé halkult, a küszöbnél remegett a keze, mellé is vágott. Pár hónap telt csak el, hogy kamasz fia elveszítette a balesetben mindkét lábát. A mindig rohanó gyerekből egy roncs lett. Ő mondta így, de aztán elszégyellte magát, hogy roncsnak nevezett. Milyen dühös volt, amikor egyik éjszaka elvittem az autót, és reggelre úgy tettem vissza majdnem ugyanoda, hogy kifogyott a benzin. Reggel hiába indult volna dolgozni, a kocsi nem indult. Az első dühe után jót nevettünk ezen. Magát hibáztatta, hogy szigorúbb apaként elkerülhette volna a balesetet. Ha hallgatólagos belegyezését nem adja az éjjeli kiruccanásokhoz, ma meg lenne mindkét lábam. Ő legalábbis így gondolta. Bele is betegedett ebbe, a baleset után pár évvel ment el. A kórházból hazaérve még szokásához híven céltudatosan tervezte a jövőt. Vagy csak problémamentes környezetet akart hátrahagyni. Kész terve volt, hogy mit kell változtatni a lakáson. A küszöbök megszűntek, a szűk ajtókat kicserélte teljesen, a fürdőben feljebb került a mosdó, hogy a kerekesszék alá férjen. Nem kapcsolok lámpát. A tükörben az ablakon beszűrődő lámpafényben is látom, hogy hajam teljesen ősz. Eltelt harminc év. Anya soha többet nem ült autóba. Tíz évvel a baleset utánig bírta csak.

Magam vagyok.